Doprava ZDARMA při nákupu nad 3000 KČ.

Průpovídky s vedoucím skautů a tátou tří kluků Janem Vopěnkou

Jan Vopěnka

manažer, vedoucí skautů a táta Matěje (11 let), Filipa (9 let) a Ondráška (6 let)


26168745_1574874449216906_117154022456489120_n


Jsi manažer ve společnosti MEDtechnic, vedoucí ve Skautu a táta tří mušketýrů, Matěje, Filipa a Ondráška. Jak zvládáš skloubit tolik rolí?

No asi proto, že se v podstatě můj život neskládá z ničeho moc jinýho. Jednoduše jsem v práci, doma anebo někde se skautama.

 

Jak ses dostal k funkci vedoucího 3. skautského oddílu „Féfo“?

To je delší cesta. Moje přítelkyně mě před 21 lety přivedla do Kutné Hory a rovnou i mezi partu svých skautských kamarádů. No a když se moji kluci dostali do věku, kdy mělo smysl je brát na schůzky a na výpravy, přestal jsem pomáhat v dívčím oddíle a přesunul se do toho klučičího.

 

Historie skautingu v České republice sahá až do roku 1911. I přes mnohé překážky a zákazy činnosti, zejména kvůli svému demokratickému smýšlení, byl Skaut v České republice vždy velmi populární. Jak velký zájem je o skauting dnes?  

Pokusím se vykouknout z naší bubliny a podívat se na věc co možná nejobjektivněji. Podle mě má ten rostoucí zájem o skauting (https://www.skaut.cz/skauting/fakta-a-cisla/) v zásadě tři roviny. Jedná se o hnutí s obrovskou tradicí, která v lidech vzbuzuje důvěru. Hlásí se k hodnotám (slušnost, láska, pomoc potřebným, ...), které většinová společnost schvaluje. A v neposlední řadě (podle mě možná zásadní věc) nabízí dětem možnost být s kamarády v jedné partě natolik intenzivně, že si dost často vytvoří přátelství na celý život.

 

Cílem skautingu je výchova mladých lidí k plnění povinností vůči sobě a svému okolí. Jak malé děti mohou přijít k vám do Skautu

Tento cíl je možné vědomě naplňovat spíše se staršími dětmi, nicméně ideální věk pro vstup do Skautu je 7–8 let. Často se ale setkáváme i s tím, že se otevírají družinky pro předškolní děti (benjamínky) již od cca 4 let.

 

Kromě výuky základních skautských znalostí a dovedností využíváte i zručnosti a vyrábíte různé věci. Můžeš se prosím podělit o nějaký tip, který by inspiroval rodiče k tvoření s dětmi?

Vyráběcí schůzky jsou doménou spíše dívčích oddílů. U kluků je vyrábění většinou jen prostředek pro učení se zacházet s nějakým nástrojem. Nožem vyřezávají cokoliv ze dřeva, sekerou se učí dělat špičky na kolíkách ke stanům, důlčíkem dělají díry do kožených pásků atd. Když už se pustíme do něčeho, co si můžou odnést domů, je to většinou spojeno s přírodou – z kulatiny si uříznou a ozdobí přívěsek, z kůry loďku do vany, lapač snů z čehokoliv, co najdou v lese, obraz z podzimního listí, ... 

 

Je skvělé, že se rodiče skautů mohou na váš letní tábor přijet podívat a okusit, jak probíhá táborový život. Děláte nějaké aktivity, kde se zapojují i rodiče skautů?

Rodiče nám pomáhají se stavbou a někdy i s bouráním tábora. Jinak na táboře spíše vítaní nejsou, protože přeci jen někteří kluci nenesou přítomnost rodičů, resp. jejich následný odjezd nejlépe. Občas naplánujeme výpravu, na kterou pozveme i rodiče, nebo se s nimi vidíme na jiných akcích, které jsou určeny i pro veřejnost – tříkrálová sbírka, skautský ples, různé skautské závody, předávání betlémského světla, …

 

Jaké téma vás čeká na dalším letním skautském táboře?

Předloni se nám podařilo zachránit vzdálenou galaxii, loni jsme zvítězili nad nepřátelskou partou, která plánovala ovládnout Zemi, no a letos se o našich úspěších dozvěděl Královský ústav privilegovaných zeměměřičů, který nám ze své londýnské centrály poslal v září dopis a požádal nás o pomoc se zmapováním neprobádané části Amazonie. Takže letos nás čeká daleká cesta do Jižní Ameriky a dobrodružství v džungli plné piraní, hadů, krokodýlů a kdoví, jestli ne i nějakých nepřátelských domorodců…

 

Náš maskot, tygřice Luna, by měla velkou radost, kdybys jí napsal nějaký krátký vzkaz morseovkou. Šlo by to? 


-- .. .-.. .-

.-.. ..- -. --- --..--

.--. .-. . .--- ..

...- . .-.. -.- .

... -. -.--

.-

..- ... .--. . ... -. .

-... -.. . -. .. --...-

mila luno, preji velke sny a uspesne bdeni!

 

Naší tygřici Luně se moc líbí váš pokřik: „Hip hurá, Trojka volá, vpřed se derem k cíli, po vodě i po souši, nic nás nezastraší, na každý den buď připraven!“ Nenapsali byste nám s dětmi také nějaký motivační pokřik pro naše malé měkké kamarády?

Ten pokřik by měl vzejít spíše tak nějak z toho, co s měkkoušema děláte nebo kde s nima jste. Ale hlavně by měl být motivační a bojovný, aby děti bavilo ho křičet z plných plic a ideálně jim při tom běhal mráz po zádech! Jako nám... :)

Zpět do obchodu